[entry-title permalink="0"]

In dit artikel lees je het verschil tussen 2 soorten control panels, het control panel van je VPS provider en het control panel om je virtual server te beheren.

Omdat je in de meeste gevallen beide control panels nodig hebt is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen het control panel van je VPS provider en het control panel dat je gebruikt om de server zelf te beheren.

Het control panel van je VPS provider kan je helaas (of gelukkig) niet kiezen en aanpassen maar het control panel om je server daadwerkelijk te beheren kan je bij de meeste providers wel uitkiezen.

Control panel van je VPS provider

Dit is meestal het control panel van je VPS hosting provider waar je basistaken kan uitvoeren zoals het herstarten of uitschakelen van je VPS, pre-installed images installeren en backups maken van de volledige VPS.

Per VPS provider verschilt dit control panel. Sommige extra opties zoals via je webbrowser inloggen op de console van je VPS of het bekijken van je facturen vallen hier ook onder.

Control Panel TransIP OS installatie VPS

Dit control panel kan je als gebruiker niet zelf kiezen of aanpassen. De meeste VPS providers hebben een custom made control panel voor hun klanten waarmee je alle basistaken kan uitvoeren.

  • VPS inschakelen, uitschakelen en herstarten
  • Pre-installed images installeren
  • Inloggen op de console van je VPS

VPS control panels voor webserver management

Hoewel je in theorie alle taken die het control panel uitvoert ook direct via het operating system zou kunnen uitvoeren is dit niet erg efficient (laat staan gebruiksvriendelijk).

Zeker als je de VPS gebruikt als webserver kan je er bijna niet omheen om een control panel zoals DirectAdmin, cPanel of Plesk te gebruiken. Op deze manier kan je gemakkelijk de VPS managen zonder al teveel technische kennis van bijvoorbeeld Linux.

Naast commerciele oplossingen zijn er ook talloze gratis open source control panels voor je VPS, echter zijn deze vaak minder gebruiksvriendelijk dan hun commerciele tegenhangers en minder geschikt voor beginners.

Control Panel DirectAdmin VPS

Taken zoals het toevoegen van gebruikers, domeinnamen, e-mailaccounts en meer voer je allemaal uit via dit control panel. Ook een van de meestgebruikte firewalls voor webservers – ConfigServer Security & Firewall (CSF) kan je via control panels zoals DirectAdmin configureren en beheren.

Backups zijn ook gemakkelijk te maken via de meeste control panels en worden opgeslagen op de VPS of mits gewenst naar een remote FTP server ge-upload.

  • Gebruikers beheren
  • Domeinnamen beheren
  • DNS management
  • E-mailaccounts beheren
  • Backups maken van de webserver
  • Logs openen
  • En nog veel meer

Welk control panel heb je nodig?

Als je een virtual server neemt zal je heel wat tijd in je control panel doorbrengen. Daarom is het belangrijk om een control panel te gebruiken dat aansluit bij je wensen en technische kennis.

Het is niet per definitie te zeggen welk control panel het beste of slechtste is, dit hangt af van je wensen en persoonlijke voorkeur.

Lees meer over VPS control panels en kom erachter welke bij je wensen aansluit: Check het overzicht van alle commerciele en gratis VPS control panels of lees wat de makkelijkste control panels zijn om als beginner mee aan de slag te gaan!


Leave a Reply