[entry-title permalink="0"]

Tijdens het uitkiezen van een VPS provider moet je vroeg of laat de beslissing maken of je een Linux VPS of een Windows VPS wil.

Beide operating systems hebben net zoveel overeenkomsten als verschillen. Toch is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken als je kiest tussen Windows VPS en Linux VPS.

Linux VPS is niet perse beter dan een Windows VPS en andersom ook niet. Natuurlijk kan je eerst het een proberen en daarna het ander maar het is handiger om direct de juiste keus te maken…

Linux VPS

Een van de meestgenoemde voordelen van een Linux VPS is dat je geen licentie hoeft te betalen voor het operating system doordat Linux gratis is. Dat is ook de reden dat Linux VPS vaak een stuk goedkoper zijn dan de Windows tegenhanger.

Naast het Linux als operating system zijn ook de meeste Linux applicaties die je voor een VPS nodig hebt gratis te gebruiken. Hoewel je dus een minimaal bedrag kwijt bent aan software staat daar wel tegenover dat niet alle Linux versies en applicaties even goede support leveren als bijvoorbeeld een operating system als Windows.

Als je kiest voor een Linux VPS heb je direct een bredere keuze in VPS control panels. cPanel kan bijvoorbeeld exclusief op Linux gebruikt worden terwijl Parallels Plesk Panel ook op een Windows VPS draait.

Via SSH toegang kan je snel aanpassingen doorvoeren op je VPS. Hoewel deze text-based interface even wennen is als je een grafische interface gewend bent is het een van de meest efficiente manieren om aanpassingen door te voeren die je niet via je VPS control panel kan uitvoeren.

Mede doordat je via SSH aanzienelijk minder resources gebruikt dan bij een grafische interface (zoals die van een Windows VPS) is de performance van een Linux VPS optimaal.

  • Veel gebruikt voor Apache+MySQL+PHP/Ruby configuraties
  • Betere prijs-kwaliteit verhouding bij Linux VPS
  • Ruimere keuze aan VPS control panels
  • Over het algemeen betere performance dan Windows VPS.

Windows VPS

Een van de belangrijkste redenen om een Windows VPS te verkiezen over de Linux variant is dat je gemakkelijk ASP en ASP.NET kan draaien.

Het is zeker mogelijk om ASP en ASP.NET te draaien op een Linux VPS maar de installatie en configuratie hiervan gaat een stuk makkelijker op een Windows server. Daarbij draait ASP en ASP.NET vele malen stabieler op Windows.

Ook de grafische interface is voor sommige gebruikers een reden om een Windows VPS te verkiezen boven de Linux variant. Met remote desktop kan je gemakkelijk de hele server beheren via een bekende Windows interface.

  • Out-of-the-box geschikt voor IIS+ASP/ASP.NET+MSSQL configuraties
  • Makkelijk te beheren via remote desktop
  • Geen command-line kennis nodig

Kort door de bocht je keus maken

Hou je niet van command-line interfaces en weet je van te voren dat je ASP/ASP.NET en Microsoft SQL (MSSQL) nodig hebt? Dan kies je een Windows VPS. Simpelweg omdat deze services slecht ondersteund zijn op Linux servers.

Hou er wel rekening mee dat een Windows VPS extra kosten voor de licentie met zich meebrengt.

Geen ASP of Microsoft SQL nodig? Dan kan je kiezen voor een Linux VPS. Een stuk meer flexibiliteit en een lager prijskaartje dan de Windows tegenhanger.

Natuurlijk kies je niet alleen op deze basis of je een Windows of Linux server neemt maar dit is een goed begin van de zoektocht.

Meer weten over het kiezen van de juiste VPS? Lees hoe je de juiste VPS hosting provider uitkiest.


Leave a Reply