Unmanaged VPS geeft je alle vrijheid die je maar kan wensen en met een managed VPS laat je een groot gedeelte van het beheer over aan je VPS provider – wel zo makkelijk.
Maar is een managed VPS wel zo prettig als het klinkt? En hoeveel extra werk is een unmanaged VPS?
Omdat een VPS uitzoeken als lastig genoeg is staan hier alle voor- en nadelen om je te helpen beslissen: managed of unmanaged?
Artikel overzicht
Wat is het verschil tussen managed VPS en unmanaged VPS?
In het kort: Bij managed VPS regelt je VPS provider de installatie, configuratie en het beheer van je VPS.
Bijvoorbeeld de beveiliging en updates worden allemaal door je VPS hosting provider gedaan. Ook onderhoud en installatie van extra’s zoals DirectAdmin, Plesk of cPanel worden door de provider uitgevoerd.
Bij een unmanaged VPS doe je echt alles zelf. Van het installeren van je operating system tot het configureren van domeinnamen. Verwacht niet dat je al teveel hulp krijgt van je VPS provider als je kiest voor de unmanaged optie.
Wat kan je verwachten van een managed VPS?
Per hosting provider verschilt het service level bij een managed VPS. Bij de ene provider zijn alleen installatie, beveiliging en updates standaard bij een managed VPS abonnement, terwijl de ander direct problemen oplost (ook als je die zelf veroorzaakt).
Over het algemeen mag je bij managed virtual servers in ieder geval verwachten dat je VPS provider het volgende doet:
- Operating system naar keuze installeren
- Installatie en configuratie van webserver en toebehoren (Apache, PHP, MySQL en meer)
- Updates en patches toepassen
- Beveiliging
- Firewall installatie en configuratie
- DNS instellingen configureren
- Een van de meestgebruikte control panels installeren
- Ondersteuning en troubleshooting bij problemen
Afhankelijk van het service level agreement kan je VPS provider ook andere services aanbieden zoals 24/7 live support, dagelijkse backups, VPS monitoring tot het verhuizen van je domeinen en websites.
Wat kan je verwachten van een unmanaged VPS?
Kort door de bocht: Volledige vrijheid en weinig assistentie. Je krijg toegang tot je VPS en doet alles zelf. Van het kiezen en installeren van het operating system tot het configureren van e-mailaccounts en domeinen.
Dit klinkt wellicht wat “kaal” maar het heeft ook z’n voordelen om de hele VPS zelf te beheren. Zo heb de vrijheid om zelf te kiezen wel operating system je gebruikt, welk control panel je installeert op de VPS en ook waar je de VPS voor gebruikt.
Ook krijg je bij unmanaged VPS root toegang waardoor je daadwerkelijk alles kan aanpassen (of zelf breken) op je VPS. Geregeld backups maken is geen overbodige luxe.
Bedenk wel de volgende dingen voordat je een unmanaged VPS aanschaft:
- Je krijgt weinig tot geen support op unmanaged VPS diensten
- Updates en patches hou je zelf in de gaten (of laat je automatisch uitvoeren)
- Beveiliging en de instellingen van je firewall zijn volledig eigen verantwoordelijkheid
- Backups, backups en nog eens backups (maak ze!)
De keuze maken tussen managed en unmanaged
Geen tijd, zin of kennis om een VPS te beheren maar wel de behoefte aan optimale performance? Kies dan voor een managed VPS.
Wil je volledige vrijheid en ben je bereid het beheer van een virtual server aan te gaan? Kies dan voor een unmanaged VPS.
Wat je ook kiest, herinner jezelf eraan dat voor elk probleem een oplossing is: Google is je vriend (vooral bij je eerste VPS)!