[entry-title permalink="0"]

Om goed te begrijpen wat het verschil is tussen shared hosting, VPS hosting, een dedicated server is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe deze 3 vormen van hosting afzonderlijk werken.

Lees hier hoe deze soorten hosting werken en wat het verschil is tussen shared hosting, VPS hosting en dedicated server hosting.

Artikel overzicht

Wat is shared hosting en hoe werkt het?

Bij shared hosting draait je website of webapplicatie op een webserver van een webhoster. Alle websites of webapplicaties die op deze server staan maken met shared hosting allemaal tegelijkertijd gebruik van dezelfde servercapaciteit.

Shared hosting uitleg

Alle klanten op de webserver kunnen op elk moment aanspraak doen op de beschikbare hardware resources. Dit kan negatieve invloed hebben op de prestaties voor alle klanten op betreffende webserver.

Doordat alle gebruikers op de webserver de resources delen kan het gebeuren dat 1 drukbezochte website een te groot deel van de resources gebruikt. Als dit gebeurt hebben alle klanten op dezelfde webserver last van performance-verlies.

Shared hosting is uitermate geschikt voor beginners omdat de webhoster zorgt voor onderhoud, updates en beveiliging van de webserver. De kosten van shared hosting zijn laag maar uptime en performance laten nogal wat te wensen over – vooral bij de goedkopere shared hosting providers.

Wat is VPS hosting en hoe werkt het?

VPS hosting geeft alle klanten of gebruikers een bepaald gedeelte van de server-capaciteit tot beschikking. Dit gedeelte van de capaciteit is alleen voor betreffende gebruiker en kan niet door andere gebruikers of websites op dezelfde server gebruikt worden. Zo heb je als gebruiker nooit “last” van andere klanten op dezelfde VPS server.

Virtual Private Server (VPS) uitleg

Elke klant heeft een vooraf bepaald gedeelte van de hardware resources tot zijn beschikking. Het is niet mogelijk om resources van andere klanten op dezelfde server te gebruiken. De prestatie van een virtuele server kan niet beinvloed worden door andere klanten.

Het beheren van een virtual private server kan op 2 manieren. Namelijk door de hosting provider zelf (managed VPS) of je kan zelf de VPS beheren (unmanaged VPS). Afhankelijk van de technische kennis die je hebt maak je zelf de keus: managed VPS of unmanaged VPS?

De server-capaciteit waarover je beschikt is afhankelijk van je welke VPS hosting provider je kiest, het abonnement en je budget.

Wat is dedicated server hosting en hoe werkt het?

Bij dedicated server hosting stel je zelf de volledige server samen binnen de specificaties van je hosting provider. Je deelt deze server met niemand.

Dedicated server uitleg

Geen andere gebruikers op dezelfde fysieke server. Alle hardware resources zijn volledig beschikbaar.

Net zoals bij VPS hosting kan je de standaard hardware-specificaties aanpassen naar wens. Bijvoorbeeld extra RAM-geheugen, meer of minder bandbreedte per maand of extra opslagruimte.

Na het samenstellen van de hardware-configuratie bouwt de provider de server en plaatst deze in het server-rack waarna deze wordt aangesloten op het netwerk.

In tegenstelling tot VPS hosting waar je makkelijk kan upgraden en downgraden moet bij een dedicated server daadwerkelijk hardware vervangen worden bij een upgrade of downgrade. Dedicated server hosting is over het algemeen ook duurder maar niet perse beter of sneller dan VPS hosting.

Verschil shared, VPS hosting en dedicated servers

Behalve de manier waarop de hardware resources worden verdeeld heb je met shared hosting vrijwel geen mogelijkheden om de hosting-omgeving aan te passen.

Met een VPS of met een dedicated server kan je de hele server inrichten zoals je zelf wil.

Deze vrijheid gaat samen met een flinke dosis verantwoordelijkheid. Als je dit aan durft is het zeker de moeite waard om een goede VPS provider te zoeken samen met deze handige checklist waar je op moet letten als je een VPS hosting provider zoekt.


4 Responses

 1. Blobbje · May 10, 2013 at 16:53:09 · →

  Thanks, duidelijke uitleg… 🙂

 2. osssman · May 13, 2013 at 12:46:48 · →

  Handig bedankt!!

 3. allen s · May 15, 2013 at 11:23:40 · →

  dus vps is soort van dedicated maar dan goedkoop?

  1. vps Hosting Providers NL · May 16, 2013 at 10:23:17 · →

   Zo zou je het kunnen zien, het is echter niet zo dat een VPS altijd goedkoop is of een dedicated server altijd duurder.

   De prijs en prestaties zijn volledig afhankelijk van je configuratie of je abonnement.

Leave a Reply