[entry-title permalink="0"]

Welke VPS hosting provider je nodig hebt hangt af van je wensen, budget, persoonlijke voorkeur en meer. Door het grote aanbod is het soms even zoeken naar een VPS hosting provider die bij je past.

Maar hoe kies je een VPS hosting provider die voldoet aan je wensen? En waar moet je op letten als je VPS hosting zoekt?

Na het lezen van dit artikel kan je goed geinformeerd een VPS hosting provider kiezen.

Artikel overzicht

Waar moet je op letten bij een VPS hosting provider?

Voor een objectieve beslissing is het aan te raden dit hele artikel te lezen. Snel een onderwerp op deze pagina checken? Gebruik de links in het artikel-overzicht hieronder.

VPS Support en helpdesk

In het geval dat er toch een probleem onstaat dat je zelf niet oplossen is het belangrijk dat je VPS support-desk snel reageert, bruikbare antwoorden geeft en goed te bereiken is.

Alleen per e-mail of ook telefonisch contact?

Is je VPS support alleen te bereiken per e-mail? Of kan je ook gewoon even bellen als je dat prettiger vindt? Niet alle VPS providers zijn telefonisch te bereiken voor support.

Dus vind je het fijn om telefonisch support te krijgen, let dan op of je VPS hosting provider dit ondersteunt voordat je een contract afsluit.

Reaktiesnelheid van support en helpdesk

Omdat niemand plezier beleeft aan het dagen lang wachten op antwoord is het aan te raden om te testen hoe snel de support-desk reageert.

Je kan bijvoorbeeld via het contactformulier van een willekeurige VPS hosting provider een vraag sturen en kijken hoe lang het duurt voordat je antwoord terug hebt.

Zo zal je merken dat je bij de een binnen een uur antwoord hebt en bij de ander vaak wat langer moet wachten.

Managed of unmanaged VPS hosting?

Unmanaged VPS hosting biedt geen persoonlijke ondersteuning bij het installeren en configureren van je VPS. Je regelt alles zelf.

Als je denkt behoefte te hebben aan wat extra support dan is managed VPS hosting aan te raden.

Je VPS hosting provider kan je dan bijvoorbeeld assisteren met het installeren en configueren van je VPS of simpelweg helpen met een probleem als je er even niet uikomt.

Dus als je extra support wil kies je voor managed VPS. Kan je zelf alles aan? Dan kies je voor een unmanaged VPS, dit is over het algemeen goedkoper.

Veel VPS hosting providers bieden zowel managed als unmanaged VPS aan. Aan jou de keus of je er gebruik van maakt.

VPS account management

In het VPS management panel van je VPS provider kan je in de meeste gevallen basisinformatie zoals de virtuele hardware-configuratie en verbruikt dataverkeer, administratieve gegevens en meer raadplegen en aanpassen.

Ook kan je hier (mits je provider dit ondersteunt) een VPS upgrade of downgrade uitvoeren, inloggen op je console en extra services voor je virtual private server bestellen of opzeggen.

Facturen en betalingsgegevens kan je bij veel VPS hosting providers ook opvragen via je VPS management panel.

Dit onderdeel is zeer divers, verschilt per VPS hosting provider nogal en is afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Upgrade en downgrade van VPS mogelijk?

Je hebt een goede VPS hosting provider gevonden maar na een maand ben je toe aan een VPS upgrade.

Een essentieel voordeel van een VPS tegenover shared en dedicated hosting is dat je bij vrijwel alle VPS providers makkelijk een VPS upgrade kan uitvoeren. Bij sommige hosting providers is een downgrade zelfs net zo makkelijk.

Meestal kan je zelfs de configuratie van je VPS aanpassen zonder deze te herstarten. Upgraden en downgraden gaat dus “on the fly”. Hierdoor blijven alle services draaien en voorkom je downtime.

VPS monitoring

Met een VPS kies je voor hoge uptime, toch kan het gebeuren dat de VPS down gaat. Vervelend, zeker als je er pas 5 dagen later achter komt.

Welke functionaliteiten en services er onder VPS monitoring vallen is per VPS hosting provider verschillend.

Van een simpel bericht per SMS of e-mail tot volledig herstel van de VPS verbinding. Dit is afhankelijk van welke VPS provider je gebruikt.

Let dus goed op of je VPS provider ook uptime monitoring ondersteunt als dit belangrijk voor je is.

Naast standaard VPS uptime monitoring via je VPS provider zijn er ook genoeg uptime monitoring services om dit zelf in de gaten te houden.

Uptime monitoring via je provider is dus handig maar niet essentieel.

Contractduur van je VPS abonnement

Let voor het afsluiten van je VPS abonnement altijd goed op of het om welke contractperiode het gaat.

Zeker als je niet zeker weet of je de server voor langere tijd nodig hebt is het financieel onvoordelig om een jaarcontract aan te gaan.

Anderzijds kan het in verband met kortingen of een leuke VPS aanbieding juist voordelig uitpakken als je kiest voor een jaarcontract.

Betalingsmethode

In Nederland is de meestgebruikte betaalmethode voor VPS-abonnementen via automatisch incasso.

Veel VPS hosting providers maken ook gebruik van iDeal waarmee je vooraf je VPS kan betalen.

Vooral bij Nederlandse providers is het mogelijk om via iDeal VPS abonnementen betalen.

Wil je de VPS liever betalen via Bitcoin? Ook via Bitcoin VPS abonnementen betalen is mogelijk. Helaas kan je niet bij alle VPS providers anoniem betalen met Bitcoin.

Ondersteunde operating systems voor virtuele servers

Omdat je met VPS hosting zelf het onderhoud en de configuratie beheert is het verstandig om te kiezen voor een operating system waar je bekend mee bent. Zie ook pre-installed images.

Als je de installatie van je VPS operating system zelf uitvoert is het aan te raden een van de volgende operating systems te gebruiken. Deze worden veelvuldig gebruikt om een VPS te draaien en er is uitgebreide documentatie en support te vinden op internet:

  • Debian
  • Ubuntu Server
  • Red Hat Enterprise
  • CentOS
  • Windows Server

Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur en expertise. Als je al ervaring hebt met CentOS is het bijvoorbeeld niet direct aan te raden om over te stappen naar een Windows VPS. Het is zonde van de tijd om een nieuw operating system te leren als voldoende ervaring hebt met een ander OS.

Let dus goed op of je alleen vooraf geinstalleerde operating systems kan gebruiken of dat je de keus hebt om zelf een operating system naar keus te installeren op je nieuwe VPS.

Pre-installed VPS images

Veel VPS hosting providers maken gebruik van vooraf geinstalleerde servers. Hierop is dus al een operating system geinstalleerd en soms ook zelfs een control panel (zoals DirectAdmin, cPanel of Plesk).

Door gebruik te maken van een pre-installed VPS image hoef je zelf geen operating system meer te installeren. Dit is al gedaan door je VPS hosting provider.

De meeste VPS hosting providers bieden gratis pre-installed images aan voor Linux besturingssystemen, bijvoorbeeld CentOS, Debian of Ubuntu.

Pre-installed Windows VPS images worden vaak ook geleverd maar hiervoor betaal je wel. Bij de ene VPS hosting provider betaal je hiervoor een kleiner bedrag per maand, bij de ander betaal je de licentie in een keer.

Als je de installatie niet zelfwil uitvoeren let dan goed op of de VPS provider die je kiest wel ondersteuning biedt op het operating system dat je voorkeur heeft.

VPS control panel

Naast je operating system is het handig om een control panel (ook wel admin panel) te installeren op je VPS.

Met een VPS control panel kan je de virtuele server beheren en taken uitvoeren zoals het instellen van emailaccounts, FTP-accounts, nameservers, domeinnamen, databases, backups, IP-adressen en meer.

Populaire VPS control panels zijn DirectAdmin, cPanel en Plesk.

Ook kan je via een VPS control panel makkelijk de instellingen en bestanden van je VPS beheren. Erg handig als je bijvoorbeeld een pre-installed CentOS VPS image gebruikt en liever via een grafische interface werkt.

De prijs voor VPS control panels verschilt redelijk per VPS hosting provider. Je hebt meestal de keus tussen per maand betalen zolang de VPS service loopt of eenmaal het volledige bedrag voor de licentie te betalen.

Superuser toegang op je VPS

Superuser toegang is uit veiligheidsoverwegingen bij veel VPS hosting providers standaard uitgeschakeld.

Toch is het handig om wel toegang te hebben tot deze accounts om taken uit te voeren die niet via een grafische beheer interfaces zoals DirectAdmin of cPanel kunnen worden uitgevoerd (bijvoorbeeld het installeren van een firewall zoals CSF of het instellen van automatische updates van je operating system).

Vooral als je kiest voor een unmanaged VPS is het belangrijk dat je VPS hosting provider de mogelijkheid heeft om toegang te krijgen tot deze accounts.

Met managed VPS hosting zal je deze rechten minder vaak of zelfs niet nodig hebben omdat je VPS provider dan vaak deze taken op zich neemt.

Datalimiet

Let goed op hoe je VPS provider omgaat met overschrijding van het datalimiet. De ene VPS provider sluit direct je account af terwijl de ander achteraf het overschreden dataverkeer in rekening brengt.

De meest voor de hand liggende keus is het bijbetalen bij overschrijding. Hierdoor is je VPS nooit down als gevolg van dataverkeer-overschrijding.

Het is wel aan te raden het datalimiet van je virtuele server te monitoren zodat je niet aan het eind van de maand voor een negatieve financiele verassing staat.

Tot slot: Voorkom miskoop

Door het overweldigende aanbod aan VPS providers en het grote aantal goedkope discount VPS providers kom je gegarandeerd aan aantal aanbiedingen tegen die je beter kan overslaan.

Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar als de deal te goed lijkt om waar te zijn kan je beter verder zoeken.

Discount VPS providers kunnen prima diensten leveren maar bedenk wel dat je krijgt waar je voor betaald. Als je een VPS kiest wil je snelle response, een lage ping en een snelle server met minimale downtime.

Even de weg kwijt, of weet je niet waar je de zoektocht naar je VPS provider moet beginnen? Check hier een aantal Instap VPS abonnementen onder 15 euro en bepaal vooraf of je een Linux VPS of Windows VPS wil. Succes!


Leave a Reply